Gå til indhold
Using mirrors for speech development in the early years and beyond

Brug af spejle til sprogudvikling i de tidlige år og fremover

Først vil jeg gerne præsentere mig selv. Mit navn er William Laven. Du tænker måske, hvem er denne person, der skriver denne artikel? Nå, på trods af at arbejde med reklame og køre en podcast kaldet Stammer Stories, har jeg en stammen. Jeg har arbejdet med forskellige taleteknikker siden jeg var lille. Dog hadede jeg min stammen, da jeg voksede op, men nu elsker jeg den. Hvordan? Ved at bruge forskellige teknikker, som jeg lærte som barn, til teknikker, som jeg kun fandt ud af om sidste uge. En af dem var spejlteknikken.

At vokse op med en stammen gjorde kommunikationen ikke altid let for mig. Ord, der flød ubesværet for andre, stumblede og faldt over sig selv på vej ud af min mund. Faktisk sagde jeg ikke mine første ord, før jeg var omkring 4/5 år gammel. De troede, min stammen var så alvorlig, at de lærte mig mackaton tegnsprog for at hjælpe min tale.

Som barn gennemgik jeg taleterapi de første 10 år af mit liv, hvor jeg først stødte på den transformative kraft af spejlteknikker. Lille vidste jeg dengang, at disse teknikker, sammen med tilstedeværelsen af spejlprodukter derhjemme, ikke kun ville hjælpe mig med at finde min stemme, men også forme min forståelse af kommunikation og relationer.

Når jeg ser tilbage på de tidlige år, kan jeg stadig huske frustrationen og pinligheden, der fulgte med hver stammede stavelse. Det var en konstant kamp mellem ønsket om at udtrykke mig selv og frygten for den uundgåelige dom og misforståelse, der ofte fulgte. Men midt i kampen var der et glimt af håb - spejlteknikken.

I taleterapi lærte jeg at spejle mine egne talemønstre, lytte omhyggeligt til kadencen og rytmen af mine ord og forsigtigt guide dem ind i glattere, mere flydende fraser. Det var en selvrefleksionsproces som ingen anden, hvor jeg lærte at acceptere og omfavne min unikke måde at tale på.

At have spejlprodukter derhjemme lettede yderligere min rejse. Et simpelt håndholdt spejl blev min ledsager under leg, hvilket tillod mig at udforske mit eget spejlbillede og eksperimentere med talelyde i et sikkert og behageligt miljø. Da jeg blev ældre, fortsatte jeg med at stole på spejle, bruge dem til at øve mig i al offentlig tale, jeg gjorde. At se mit spejlbillede hjalp mig med at vurdere mine talemønstre, identificere områder til forbedring og foretage justeringer for at sikre, at mine ord flød mere glat.

Gennem øvelse og vedholdenhed opdagede jeg, at spejling ikke kun hjalp mig med min stammen, men også dybere forstærkede min forståelse af kommunikation som helhed. Jeg indså, at sand kommunikation går ud over blot ord; den er forankret i empati, forståelse og forbindelse.

Nu, som en person der har rejst gennem udfordringerne ved stammen og selvudtryk, finder jeg mig selv trække på disse lektioner i mine daglige interaktioner. Uanset om jeg taler med venner, kolleger eller fremmede, omfavner jeg spejlteknikker som et middel til at fremme åben og ærlig kommunikation.

Siden jeg startede Stammer Stories, har jeg begivet mig ud på en rejse med forskellige offentlige talemuligheder fra at holde en TEDx til at tale på nationalt tv. Jeg taler om min stammen sammen med hvordan det er at være neurodivers. Selvom jeg taler om min stammen, bliver jeg stadig meget bevidst om det og hvordan folk reagerer. Før jeg begynder en tale, går jeg hen og finder det nærmeste spejl og øver mig. Så uanset hvilken alder du er, virker øvelsen stadig!

Men fordelene ved spejlteknikker strækker sig langt ud over taleterapisessioner. For forældre til små børn kan spejlprodukter være uvurderlige redskaber til at opmuntre tidlig taleudvikling. Ved at inkorporere spejlprodukter i daglige rutiner kan forældre skabe muligheder for deres børn for at øve vokalisering, efterligne ansigtsudtryk og engagere sig i gensidig kommunikation.

Når jeg reflekterer over min egen rejse mod at finde min stemme, bliver jeg mindet om vigtigheden af at omfavne ens unikke måde at kommunikere på. Uanset om det er gennem taleterapi, spejlteknikker eller legende interaktioner med spejlprodukter, er enhver skridt taget mod selvudtryk et skridt mod empowerment og forståelse.

I sidste ende er det ikke flydigheden i vores ord, der definerer os, men snarere oprigtigheden i vores hjerter. Og gennem spejlteknikker, spejlprodukter og selvrefleksion kan vi bygge broen mellem frygt og forståelse, bane vejen for dybere forbindelser og rigere relationer - både med andre og med os selv.

Så selvom jeg har haft så mange forskellige oplevelser og forskellige teknikker, der er prøvet og testet. Den ene, som jeg stadig går til, når jeg skal øve min tale? Spejlteknikken. Det er en så simpel, men effektiv teknik, der kan gøre en stor forskel. Det, vi glemmer, er, at når nogen forbereder sig til en tale, hvad bruger vi som øvelse? Et spejl.

Jeg håber virkelig, at min erfaring og mine tanker har hjulpet dig med at forstå, hvor gavnligt, men også hvor simpelt disse teknikker kan være.

Top Tips til at omfavne spejlteknikker og forbedre kommunikationen:

  1. Øv aktiv lytning: Vær opmærksom på både verbale og non-verbale signaler under samtaler, og spejl tilbage de følelser og holdninger, som andre udtrykker.
  2. Brug spejling i hverdagens interaktioner: Uanset om det er med børn, venner eller kolleger, så inkorporer spejlingsteknikker for at fremme empati og forståelse.
  3. Integrer spejlprodukter derhjemme: Brug håndholdte spejle under leg eller invester i interaktive spejlprodukter for at fremme tidlig taleudvikling hos børn.
  4. Omfavn selvrefleksion: Brug spejle til at øve dig i offentlig tale eller forfine dine kommunikationsfærdigheder, hvilket muliggør selvbevidsthed og forbedring.
  5. Dyrk empati: Anerkend vigtigheden af at forstå andres perspektiver og følelser, og spejl tilbage deres oplevelser med empati og medfølelse.

Skrevet af William Laven, Offentlig taler og grundlægger hos Stammer Stories.


Her er nogle af vores favorit tickit-spejle:

Ældre Post
Nyere Indlæg

Indkøbskurv

Din indkøbskurv er i øjeblikket tom

Shop now