Doorgaan naar artikel
Using mirrors for speech development in the early years and beyond

Gebruik van spiegels voor spraakontwikkeling in de vroege jaren en daarna

Allereerst wil ik me even voorstellen. Mijn naam is William Laven. Je vraagt je misschien af, wie is deze persoon die dit artikel schrijft? Ondanks dat ik werkzaam ben in de reclame en een podcast genaamd Stammer Stories run, heb ik een spraakgebrek. Ik ben al sinds mijn kindertijd bezig met verschillende spraaktechnieken. Vroeger haatte ik mijn spraakgebrek, maar nu hou ik ervan. Hoe? Door verschillende technieken te gebruiken die ik als kind heb geleerd tot technieken die ik pas vorige week heb ontdekt. Een daarvan was de spiegeltechniek.

Opgegroeid met een spraakgebrek was communicatie niet altijd gemakkelijk voor mij. Woorden die moeiteloos uit de mond van anderen vloeiden, struikelden vaak en vielen over elkaar heen op weg naar buiten bij mij. Sterker nog, ik zei mijn eerste woorden pas toen ik ongeveer 4/5 jaar oud was. Ze dachten dat mijn spraakgebrek zo ernstig was dat ze me mackaton-gebarentaal leerden om mijn spraak te helpen.

Als kind heb ik de eerste 10 jaar van mijn leven logopedie gevolgd, waar ik voor het eerst in aanraking kwam met de transformerende kracht van spiegeltechnieken. Destijds wist ik niet dat deze technieken, in combinatie met spiegelproducten thuis, me niet alleen zouden helpen mijn stem te vinden, maar ook mijn begrip van communicatie en relaties zouden vormen.

Terugkijkend op die vroege jaren kan ik me nog steeds de frustratie en schaamte herinneren die gepaard gingen met elke gestamelde lettergreep. Het was een voortdurende strijd tussen het willen uiten van mezelf en het vrezen van het onvermijdelijke oordeel en onbegrip dat vaak volgde. Maar te midden van de strijd was er een sprankje hoop - de spiegeltechniek.

In logopedie leerde ik mijn eigen spraakpatronen te spiegelen, aandachtig luisterend naar het ritme en de cadans van mijn woorden en ze voorzichtig begeleidend naar soepelere, vloeiendere zinnen. Het was een proces van zelfreflectie zoals geen ander, waarbij ik leerde mijn unieke manier van spreken te accepteren en omarmen.

Het hebben van spiegelproducten thuis vergemakkelijkte mijn reis verder. Een eenvoudige handspiegel werd mijn metgezel tijdens het spelen, waardoor ik mijn eigen reflectie kon verkennen en kon experimenteren met spraakklanken in een veilige en comfortabele omgeving. Naarmate ik ouder werd, bleef ik vertrouwen op spiegels, waarbij ik ze gebruikte om te oefenen voor elke openbare toespraak die ik hield. Het zien van mijn reflectie hielp me mijn spraakpatronen te beoordelen, gebieden voor verbetering te identificeren en aanpassingen te maken om ervoor te zorgen dat mijn woorden soepeler stroomden.

Door oefening en volharding ontdekte ik dat spiegelen niet alleen hielp bij mijn spraakgebrek, maar ook mijn begrip van communicatie als geheel verdiepte. Ik besefte dat ware communicatie verder gaat dan alleen woorden; het is geworteld in empathie, begrip en verbinding.

Nu, als iemand die de uitdagingen van stotteren en zelfexpressie heeft doorstaan, merk ik dat ik die lessen in mijn dagelijkse interacties toepas. Of ik nu met vrienden, collega's of vreemden praat, ik omarm spiegeltechnieken als een manier om open en eerlijke communicatie te bevorderen.

Sinds ik met Stammer Stories ben begonnen, ben ik begonnen aan een reis van verschillende openbare spreekkansen, van een TEDx tot praten op nationale televisie. Ik praat over mijn stotteren en hoe het is om neurodivers te zijn. Ook al praat ik over mijn stotteren, ik ben nog steeds erg bewust van hoe mensen reageren. Voordat ik aan een toespraak begin, ga ik naar de dichtstbijzijnde spiegel en oefen. Dus, ongeacht je leeftijd, de oefening werkt nog steeds!

Maar de voordelen van spiegeltechnieken gaan veel verder dan logopediesessies. Voor ouders van jonge kinderen kunnen spiegelproducten waardevolle tools zijn om de vroege spraakontwikkeling aan te moedigen. Door spiegelproducten in dagelijkse routines op te nemen, kunnen ouders kansen creëren voor hun kinderen om vocalisatie te oefenen, gezichtsuitdrukkingen na te bootsen en deel te nemen aan wederzijdse communicatie.

Terwijl ik terugkijk op mijn eigen reis naar het vinden van mijn stem, word ik eraan herinnerd hoe belangrijk het is om de unieke manier van communiceren te omarmen. Of het nu gaat om logopedie, spiegeltechnieken of speelse interacties met spiegelproducten, elke stap die wordt gezet naar zelfexpressie is een stap naar empowerment en begrip.

Uiteindelijk is het niet de vloeiendheid van onze woorden die ons definieert, maar eerder de oprechtheid van onze harten. En door spiegeltechnieken, spiegelproducten en zelfreflectie kunnen we de kloof tussen angst en begrip overbruggen, waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor diepere verbindingen en rijkere relaties - zowel met anderen als met onszelf.

Dus ook al heb ik zoveel verschillende ervaringen gehad en verschillende technieken uitgeprobeerd en getest. Degene waar ik nog steeds naartoe ga als ik mijn spraak moet oefenen? De spiegeltechniek. Het is zo'n eenvoudige maar effectieve techniek die een groot verschil kan maken. Wat we vergeten is dat wanneer iemand zich voorbereidt op een toespraak, wat gebruiken we dan als oefening? Een spiegel.

Ik hoop echt dat mijn ervaring en mijn gedachten je hebben geholpen te begrijpen hoe nuttig maar ook hoe eenvoudig deze technieken kunnen zijn.

Top Tips voor het omarmen van spiegeltechnieken en het verbeteren van communicatie:

  1. Oefen Actief Luisteren: Let goed op zowel verbale als non-verbale signalen tijdens gesprekken, en spiegel de emoties en gevoelens die anderen uiten terug.
  2. Gebruik Spiegelen in Dagelijkse Interacties: Of het nu met kinderen, vrienden of collega's is, pas spiegeltechnieken toe om empathie en begrip te bevorderen.
  3. Integreer Spiegelproducten thuis: Gebruik handspiegels tijdens speeltijd of investeer in interactieve spiegelproducten om de vroege spraakontwikkeling bij kinderen te stimuleren.
  4. Omarm Zelfreflectie: Gebruik spiegels om te oefenen met spreken in het openbaar of om communicatievaardigheden te verfijnen, waardoor zelfbewustzijn en verbetering mogelijk worden.
  5. Kweek Empathie: Erken het belang van het begrijpen van de perspectieven en emoties van anderen, en spiegel hun ervaringen terug met empathie en mededogen.

Geschreven door William Laven, Openbaar Spreker en Oprichter bij Stammer Stories.


Hier zijn enkele van onze favoriete tickit spiegels:

Ouder Bericht
Nieuwer Bericht

Winkelmand

Je winkelwagen is momenteel leeg

Shop now